Activiteiten Den Bosch

WELKOM IN ’S-HERTOGENBOSCH    
Welkom in ’s-Hertogenbosch, Meest Gastvrije Stad van Nederland 2010! De Bosschenaar ontvangt u met open armen. Gezelligheid en gastvrijheid zijn vanzelfsprekend in de Bossche horeca. Kom Bossche bollen eten, dineren in middeleeuwse sferen en ga op stap in het bruisende nachtleven. Nog niet genoeg gezien? Boek dan een overnachting in deze historische vestingstad. Er zijn diverse, speciale hotelarrangementen samengesteld.

     

KORTE GESCHIEDENIS         
In het gewone taalgebruik wordt meestal Den Bosch gezegd, maar officieel is het ’s-Hertogenbosch. Dat betekent ‘het bos van de hertog’. Die hertog was Hendrik I van Brabant. In 1185 verleende hij stadsrechten en de bijbehorende handelsprivileges. Om vreemde legers en plunderaars buiten te houden, werden rond veel steden muren gebouwd. Later verschenen er ook aarden wallen en bastions. In ’s-Hertogenbosch zijn daar nog grote delen van terug te vinden.           

Binnen de stadsmuren heeft ’s-Hertogenbosch haar middeleeuwse structuur grotendeels behouden. De laatgotische Sint-Janskathedraal, het classicistische stadhuis en het oudste bakstenen huis ‘De Moriaan’ herinneren aan lang vervlogen tijden. Net als de vele bochtige, verspringende straatjes met pakhuizen en koopmanswoningen.         

MEEST GASTVRIJE STAD VAN NEDERLAND   
’s-Hertogenbosch is in 2010 uitgeroepen tot Meest Gastvrije Stad van Nederland. Dit is de uitkomst van het grote consumentenonderzoek dat door Van Spronsen & Partners horeca-advies en VVV Nederland deze zomer voor de tweede keer is uitgevoerd. In de 21 grootste steden van ons land is bezoekers gevraagd hoe zij de gastvrijheid beoordelen. Binnen het onderzoek zijn door 8000 respondenten de 21 grootste steden van Nederland beoordeeld op maar liefst 27 verschillende aspecten in de categorieën „Vriendelijkheid & Veiligheid‟, „Bereikbaarheid & Informatie‟, „Stad & Architectuur‟ en „Horeca & Vrije tijd”. De stad scoort met name op het gebied van horeca en vrije tijd bovengemiddeld. Vooral de diversiteit van restaurants en cafés en het aanbod van terrassen worden door de bezoekers hoog gewaardeerd. “Dit is waar wij samen met vele partijen in de stad al jaren hard voor werken. Wij zijn trots op deze titel; ‘s-Hertogenbosch is Gastvrij met een zachte G”, aldus Rein de Laat, algemeen directeur Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant.         

SHOPPEN
De historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch vormt een prachtig decor voor uw dagje shoppen. De drie hoofd winkelstraten komen samen op de Markt. Op woensdag en zaterdag is er op deze plek een warenmarkt. Op dinsdag en donderdag kunt u op de Markt terecht voor (biologisch) groente en fruit. Daarnaast is het absoluut de moeite waard om de kleine straatjes, grenzend aan de Markt, te bezoeken. U zult versteld staan van het unieke winkelaanbod. Een kralenwinkel; de lekkerste Italiaanse delicatessenzaakjes, exclusieve damesmode, interieurzaken en heerlijke verwenwinkels. Dit is slechts een greep uit het diverse winkelaanbod! Tussendoor even lekker genieten in één van de cafés en restaurants mag natuurlijk niet ontbreken. De stad heeft vele gezellige plekjes waar u even kunt pauzeren en grote delen van de binnenstad zijn autovrij.

CULINAIR
Betreed het Bourgondisch ’s-Hertogenbosch! Want culinair genieten, dat kan zeker in deze stad. Er is een verrassend divers aanbod aan eetcafés, restaurants en gezellige terrasjes; kortom een ruime keuze voor een geslaagd etentje! Niet voor niets werd de stad in 2010 verkozen tot Hoofdstad van de Smaak. Kom, proef en ervaar zelf waarom ‘s-Hertogenbosch deze titel meer dan waard is. Goed eten en drinken in een gemoedelijke sfeer dat is het culinaire karakter van ’s-Hertogenbosch. In de eeuwenoude straatjes van de binnenstad zitten vele gezellige restaurants en cafés gevestigd waar u een Bourgondische avond kunt beleven. De Korte Putstraat is een goed voorbeeld van zo’n gezellig straatje. Ook een kopje koffie met een echte Bossche Bol kunnen tijdens uw bezoek aan de stad niet ontbreken!

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in ’s-Hertogenbosch is uiteraard de schitterende Sint-Janskathedraal waar men al in 1220 aan begon te bouwen. De Binnendieze is de trots van de Bosschenaren, waar u in fluisterbootjes door het eeuwenoude waterstelsel van de stad kunt varen. Het indrukwekkende stadhuis dat bestaat uit drie samengevoegde woonhuizen, ligt net als de Moriaan, één van de oudste bakstenen huizen in Nederland, aan de gezellige Markt van ’s-Hertogenbosch. Maar ook buiten de binnenstad biedt de stad mooie plekken. ’s-Hertogenbosch is een vestingstad met een geschiedenis die ver terug gaat naar tijden van hertogen, veroveren en kanonnen. De oude vestingwerken vormen nog altijd de grens van het historische centrum met de rest van de stad. Aan de rand van de stad ligt ook het prachtige natuurpark Bossche Broek.

Naast de monumentale gebouwen en mooie natuur, is er voor de kunstliefhebber ook genoeg te zien in ’s-Hertogenbosch. Van historisch tot modern, u vindt het allemaal in ’s-Hertogenbosch! Het Noordbrabants-Museum, het Oeteldonks Gemintemuzejum en het Jheronimus Bosch Art Center geven u een kijkje in de geschiedenis terwijl het Stedelijk Museum en het Stok-Kruithuis meer aandacht schenken aan moderne kunst. Het Stedelijk Museum ligt in de moderne stadswijk Het Paleiskwartier, waar vernieuwende architectuur te bewonderen valt!       

EVENEMENTEN
De evenementen van ’s-Hertogenbosch kenmerken zich door onuitputtelijke gezelligheid, sfeer en gemoedelijkheid. Iedereen is van harte welkom tijdens de feestelijke Carnavalsdagen, het Theaterfestival Boulevard, Jazz in Duketown of het bekende Indoor Brabant. En dat is nog lang niet alles. Kijk voor meer evenementen op www.vvvdenbosch.nl.